House of Metal 2018

Tid/Plats

2018-03-02 Umeå Folkets Hus 18:00 Boka

House of Metal 2-3 mars 2018.

Nocturnal Rites (Sverige)

De är hett önskade och vi är otroligt glada över att hälsa NOCTURNAL RITES tillbaka till House of Metal 2018! Nocturnal Rites har signat med tyska AFM och släpper deras nionde och för många efterlängtade studioalbum “Phoenix” den 29 september! De tre redan släppta låtarna “Before We Waste Away”, “A Heart As Black As Coal” och “Repent My Sins” har tagits emot enormt positivt av fansen och med nytillskottet Per Nilsson (bl.a. Scar Symmetry) är de taggade och redo att krossa Idun!

Unleashed (Sverige)

Svenska UNLEASHED har framfört sin dödsmetall imer än 26 år och ses också som grundare av Viking- Death-Metal-rörelsen. Utan att någonsin ha kompromissat det minsta har de lyckats förena vikingetraditionen med storheten av massiv dödsmetall. Bandet spelade på House of Metal senast 2008 och då känns det som hög tid att åter bjuda in bandet upp till norr igen.

Hulkoff (Sverige)

Pär Hulkoff är i House of Metal sammanhang ingen nykomling då hans orkester RAUBTIER besökt festivalens Idun-scen inte mindre än två gånger under de gångna åren. I år återvänder Haparanda-sonen än en gång, men denna gång med HULKOFF. Två singlar, ”Faravid” och ”Dragonrider”, har hittills sett dagens ljus från kommande debutskivan som släpps senare i år.

Dead Kosmonaut (Sverige)

DEAD KOSMONAUT är ett svenskt metal-projekt med Mattias Reinholdsson i spetsen som låtskrivare och basist. Med sig i bandet har han bl.a. folk som Fredrik Folkare (Unleashed, Firespawn) på gitarr samt Pelle Gustafsson (Nifelheim) på sång. Bandets tunga Heavy Metal sound är inspirerat av storheter som Dio/Black Sabbath, Iron Maiden, Judas Priest och Candlemass.

Vanhelgd (Sverige)

Svenska VANHELGD kombinerar döds och black med en dos doom. Rötterna finns i det tidiga 90-talet utan att för den skull vara ett retroband. Bandet har istället enträget mejslat fram ett eget uttryck sedan starten och 2016 års ”Temple of Phobos” placerade sig högt upp på årsbästalistorna (årets album i Close-Up Magazine, plats nr 2 i Aftonbladet och nr 7 i Sweden Rock).

Asagraum (Nederländerna/Norge)

ASAGRAUM bildades under hösten 2015 av Obscura (sång/gitarr) och Trish Kolsvart (trummor) med målet att skapa ren satanisk black metal med en känsla av 90-talets scen, men även att väva in mörka psykedeliska influenser. Bandets debutskiva ”Potestas Magicum Diaboli” spelades in tidigare i år i svenska Necromorbus Studios och släpps i september via finska KVLT Records.

Danko Jones (Kanada)

Kanadensiska trion Danko Jones besökte House of Metal för första gången 2009. Vi tycker nu att gått alldeles för lång tid mellan besöken och har därför bjudit in bandet på nytt för att sprida sitt energiska sound till alla rockers & metalheads under House of Metal 2018. Med inte mindre än 8 fullängdare under bältet, senast med årets "Wild Cat", kan ni förvänta er ett jävla driv på Idun-scenen!

Zornheym (Sverige)

Zornheym spelar symfonisk black metal. Deras musik är tungt driven av gitarriff och de symfoniska landskapen är ett komplement som hjälper till att måla den perfekta metalliska symfonin! 

Den kriterierrosade debuten, ”Where Hatred Dwells and Darkness Reigns”, släpptes den 15:e september i år via holländska skivbolaget Non Serviam Records och har redan utnämnts som en stark kandidat till årets debut 2017. 

Texterna handlar om det fiktiva mentalsjukhuset Zornheim. Till albumet kommer det även att släppas en grafisk novell (tecknad av Anu Bring) som bjuder in lyssnaren till mentalsjukhusets mörkaste vrår. 

Utmarken (Sverige)

Utmarken kommer från Västerbotten, Norrland, och grundades 2015 av Mathias Gyllengahm.

Den musikaliska grunden för Utmarken är en mix av klassisk hårdrock kombinerad med skandinavisk folkmusik. Norrländskt vemod, episk atmosfär, starka melodier, ren sång och nyckelharpa är viktiga grundstenar - och trots tungsinnet lyckas midnattssolen stundtals tränga igenom de mörka skyarna i form av svart humor och människans vilja att överleva.

2016 släpptes det självbetitlade debutalbumet åtföljt av uppföljaren "Förfallstid" 2017, följt av ett antal spelningar främst i Norge.

Meshuggah (Sverige)

Få band med sina rötter i Umeå har gjort ett sådant stort avtryck ute i världen som just MESHUGGAH. Därför är House of Metal väldigt nöjda över att åter ha tillbaka bandet på hemmaplan.

Från ”Psykisk Testbild” (1989) inspelad i anrika Garageland i Umeå till senaste alstret ”The Violent Sleep of Reason” (2016) har det hunnit ske en hel del. Turnéer och spelningar världen runt med band som SLAYER, TOOL, OZZFEST m.fl. Och nu senast nominering i kategorin ”Best Metal Performance” i amerikanska Grammy Awards 2018.

Nästa år markerar även 10 år sedan bandet besökte festivalen senast, så det är på hög tid att få Idun att explodera igen!

Freakin’ Lizard (Sverige)

Det tre män starka umeåbandet Freakin’ Lizard spelar rak, riffbaserad ”kickass rock’n’roll”, vråla med-refränger och en hel del attityd. Det bjuds på output och show på allra bästa sätt. 

EP’n ”2 B BAD” släpptes i juni 2017 med bejublade spelningar i Norrland som följd. 

Fullängdaren kommer i början av 2018, så håll utkik efter Ödlan! U won’t regret…

Black Bay (Sverige)

BLACK BAY är ett metal band från Sundsvall. Bandet har funnits sedan 2004 och den nuvarande sättningen har lirat ihop sedan 2006. Musiken kan beskrivas som en mix av modern metal med inslag av klassisk thrash och progressiv hårdrock. 

Första fullängdaren "Feeding It" släpptes i Maj 2012 & i november 2015 kom den senaste skivan "Welcome Apocalypse" som fått bra recensioner både på nätet samt i en del större musiktidningar.

Incised (Sverige)

Incised är ett melodiskt death/black metal band som bildades år 2010 i en skitig replokal i Tierp.

Målet var att skriva den musik bandmedlemmarna själva ville höra, inspirerade av band såsom Dissection, Opeth och Hypocrisy. Tre år senare resulterade detta i släppet av debut EP:n ”Descending Winters”.

Efter positiv respons både från kritiker och lyssnare fortsatte bandet att utvecklas och två år senare, 2015, släppte de sin första fullängdare ”The Hollow Earth”, deras största projekt hittills.

Detta är ett band ni inte vill missa.

Thunderstone (Finland)

Finska Power/Heavy metal-bandet THUNDERSTONE bildades 2000. Bandet har sedan dess släppt sex studioalbum, senast 2016 med albumet ”Apocalypse Again” på tyska AFM Records. Förbered er för en allsångsvänlig spelning nere i Studion under House of Metal 2018.

Bleeding Utopia (Sverige)

BLEEDING UTOPIA är ett band från Västerås som håller flamman för svensk melodisk dödsmetal vid liv. Bandet har sedan starten 2009 släppt 2 fullängdare samt hunnit vara ute i världen och turnera med band som bl.a. Broken Hope, Internal Bleeding, This Ending och Ablaze My Sorrow.

Shiver (Sverige)

SHIVER bildades 2016 och har sedan dess etablerat sig som starkt tillskott till Umeås tyngre scen. Nedstämt och långsamt levererar de tung musik.

Enemy Inside (Sverige)

ENEMY INSIDE är ett soloprojekt av Ivan Castro som startade i juni 2017. Tillsammans med Mariel Törne kunde de göra klara de 2 första låtarna. Musiken är en kombination av den metal Ivan älskar, lite Melodisk Death Metal, lite Thrash, lite Groovy! Enemy Inside leverar hård metal helt enkelt.

Influenser i Enemy Insides musik kommer från Pantera, Arch Enemy, Amon Amarth, Metallica, Slayer, etc. Det här är bara början. Enemy Inside är här för att erövra världen och debutgiget blir på HOM 2018!

Sólstafir (Island)

Isländska SÓLSTAFIR har sedan debuten ”Í Blóði og Anda” (2002) vuxit för varje nytt album som kommit. Bandets sound är svårt att placera i ett enda fack då det blandas friskt mellan progressiv metal/rock till mer atmosfäriska ljudlandskap som för tankarna till den vackra isländska naturen. Bandet var nyligen Sverigeaktuella med en headline-turné för senaste albumet ”Berdreyminn”, med bl.a. Myrkur som support. Förbered er för en vacker och stämningsfull konsertupplevelse på Idun-scenen fredag den 2 mars.

Biljetter

2-dagars – 895 kr inkl. serviceavgift

1-dagars – 540 kr inkl. serviceavgift

Obs! 18-års gräns. Under 18 år får endast tillträde i målsmans sällskap. Målsman = förälder.
Under 13 år får tyvärr inte tillträde pga. regler runt ljudnivåer.
Glöm inte att ta med legitimation.

Mer info kan hittas via: www.houseofmetal.se

--

 

Tickets

2-days – 895 SEK incl. service fee

1-day – 540 SEK incl. service fee

You need to be at least 18 years old to attend.Visitors under the age of 18 can only enter accompanied by a parent. Children under the age of 13 cannot enter the festival due to loud music volumes. Don’t forget to bring a valid photographic ID.

More info can be found at: www.houseofmetal.se

 

 


Arrangör: House of Metal

2-dagarsbiljett Eary Bird: 795 kr

Åldersgräns: 18 år

Paus: Nej

Numrerade platser: Nej

Mer Info: www.houseofmetal.se