House of Metal 2019

Tid/Plats


ROSS THE BOSS (US)

Ross Friedman, bättre känd som Ross The Boss, inledde sin musikaliska karriär redan tidigt 70-tal som en av grundarna till punkbandet The Dictators. Men inom hårdrocksvärlden är han mer känd som medgrundare till klassiska bandet Manowar. Ett band där han medverkade ända fram till 1988-års “Kings of Metal” platta. 2006 bildades dock bandet som senare kom att gå under namnet Ross The Boss som hunnit med att släppa tre fullängdare bestående av kvalitativ Heavy/Power Metal. Till House of Metal kommer Ross & co. med sitt Manowar-set, men kommer även att bjuda på senare låtar. Så förbered er för en kväll i allsångens tecken!

CLAWFINGER (Sverige)

Svenska Clawfinger kan ses som en av de skandinaviska pionjärerna inom crossover-scenen med sin blandning av rap, nu metal och industriell metal. Med hits som ”Nigger”, ”The Truth och ”Do What I Say” har de sedan 90-talet spelat på stora scener runt om i världen. Senast bandet besökte Umeå var 1994 och nästan 25 år senare är det nu dags för bandet att inta Idun-scenen under årets festival.

AT THE GATES (Sverige)

Likt stallkamraterna The Haunted, gästade även Göteborgska At The Gates festivalen under 2015-års upplaga. Stilbildare och föregångare inom det som kommit att kallas för ”Göteborgsdöds” eller ”Göterborgs-soundet” återvänder nu bandet till Idun scenen med färska alstret ”To Drink From the Night Itself” i bagaget.

TIAMAT (Sverige)

Tiamat besökte House of Metal under 2012-års upplaga och välkomnas nu åter till att äntra Idun-scenen. Denna gång kommer bandet att framföra två av sina mest klassiska album, ”Clouds” (1992) och ”WildHoney” (1994), i sin helhet. Ett koncept som tagits emot varmt under gångna spelningar av både gamla som nyare fans.

THE HAUNTED (Sverige)

Thrashbandet The Haunted är redan bekanta i House of Metal sammanhang då bandet besökt festivalen under 2009 och 2015-års upplaga. Bandet har sedan starten släppt hela nio fullängdare och vunnit grammis inte mindre än två gånger i kategorin ”Årets hårdrock”. Med bandets senaste album ”Strength in Numbers” (2017) i bagaget är det återigen dags för denna melodiska thrash-pluton att drabba samman på Idun-scenen.

NECROPHOBIC (Sverige)

Necrophobic är ett av de få svenska band som med sin Blackened Death Metal kört på sedan 1989 utan att tappa gnistan. Med ”Mark of the Necrogram” (2018) visar bandet en gång för alla var skåpet skall stå. Bandet besökte festivalen senast 2010 och välkomnas åter till festivalens 13:e upplaga, denna gång med ursprungliga sångaren Anders Strokirk bakom mikrofonen.

ROTTING CHRIST (Grekland)

Rotting Christ tillhör inte bara Greklands, utan hela black metal genrens, gamla hjältar. Med starten 1985, med en utveckling från grindcore till black metal, har bandet redan hunnit att besöka Umeå en gång tidigare 2007. Detta blir dock bandets första spelning i House of Metal-sammanhang. ett välkommet besök med hyllade albumet ”Rituals” (2016) i bagaget. Men det lär även bjudas på en del andra klassiker från bandets långa karriär under kvällen.

TAAKE (Norge)

Taake bildades i Bergen 1993 och går under epitetet ”True Norwegian Black Metal”. Detta är något som kan höras tydligt i bandets musik som efter alla år fortfarande besitter den gamla isande atmosfären från de tidiga åren av den norska black metal. Bandets album ”Noregs Vaapen” (2011) nominerades till ”Best Metal Album of 2011” i Norska Grammis ”Spellemanns-prisen”. Bandet har turnerat världen runt flitigt under de senaste åren och det har nu äntligen blivit dags för bandets första gig i norra Sverige.

ATTIC (Tyskland)

Tyska Attic tillhör den nya skolan av gamla skolans Heavy Metal med en touch av det moderna. Influenserna från band som King Diamond och Mercyful Fate är dock mer än uppenbara. Se till att inte missa denna hyllning till 80-talet under årets festival.

LIK (Sverige)

Under det senaste decenniet har det dykt upp massvis med band som vill väcka liv i den gamla skolans svenska dödsmetall. Här har Stockholmska LIK lyckats dra ner spiken i kistan på finaste sätt. Och inte heller så konstigt med bandmedlemmar med förflutna i bl.a. band som Kaamos, Grave, Repugnant, Bloodbath mfl. LIK har i dagsläget hunnit med två fullängdare, och med ”Carnage” (2018) visar de upp HM-2 döds på världsklass-nivå.

PERSUADER (Sverige)

Umeås Persuader har ännu en gång sparkat liv i det melodiösa hårdrocksliket. Sedan tidigt 2000-tal har bandet släppt fyra fullängdare med power/thrash metal och album nummer fem är under full inspelning med beräknat släpp under 2019. Lagom till spelningen på detta års upplaga av House of metal släpps en ny singel/video. Även nytt blod flödar i sättningen då Nocturnal Rites-bekanta Fredrik Mannberg numera permanent ingår i bandet.

MALAKHIM (Sverige)

Malakhim bildades i Umeå 2015 och har sedan starten spelat black metal för att hylla mörkrets krafter. Under 2015/2016 skrevs en demo som först släpptes på kassett under 2017 och därefter på CD & LP via Iron Bonehead Productions. Bandet är just nu i full gång med att spela in sin andra EP.

SADAUK (Sverige)

Sadauk från Stockholm startade sin karriär 1996 och släppte sin första demo ”Theatre of War” 1997. Det skulle dock dröja 10 år innan bandet släppte sitt debut-album ”A New Dawn” (2017). Genre-mässigt så handlar Sadauk om melodisk metal med gotiska inslag, innehållande två stycken sångare – en kvinnlig och manlig sådan.

DEVIL’S FORCE (Sverige)

Devil’s Force startades för att smida samman 80-talets Speed- och Heavy Metal med 90-talets melodiska Death- och Black Metal. Skapat som ett soloprojekt av den kreativa kraften Pierre Törnkvist (Helltrain, The Everdawn, Scheitan, The Moaning mfl.). Live backas Devil’s Force dock upp av Jakob Björnfot (The Duskfall/lead guitar), Sebastian Lindgren (The Duskfall/trummor) samt Markus Parkkila (Venegence/bass).

--

Obs! 18-årsgräns. Under 18 år får endast tillträde i målsmans sällskap.

Målsman = förälder.
Under 13 år får tyvärr inte tillträde pga regler runt ljudnivåer.
Glöm inte att ta med legitimation.

Övrig information och förhållningsregle

I mån av plats kan biljetter köpas i entrén till ett högre pris än förköpspriset.


Arrangör: Umeå Folkets Hus

Lördagsbiljett 600 kr

Längd: 17:30-02:00

Åldersgräns: 18 år

Paus: Nej

Numrerade platser: Nej

Mer Info: www.houseofmetal.se