Iiris Viljanen

Tid/Plats


Kulturföreningen humlan presenterar Iiris Viljanen

Under 2016 kunde vi se Iiris Viljanen som support till både Ane Brun och Emil Jensen. Men vi minns särskilt hennes uppskattade spelning under Umeå Open samma år. Vi kan nu åter välkomna Iiris Viljanen till Umeå, denna gång med eget band.

Iiris Viljanen är en av de mest kritikerrosade popartisterna i Sverige just nu. I höstas släppte hon sitt album "Mercedes" - en skiva som när TT i slutet av året publicerade en lista över de svenska album som fått finast recensioner under 2016, hamnade på plats nummer två. Iiris Viljanen hyllas för sina pianomelodier och textförfattande - hennes personliga texter handlar bland annat om psykisk ohälsa och vardagsbetraktelser och det är svårt att jämföra henne med andra artister. Som någon skrev, Viljanen är liksom sitt eget universum.

Och vad gäller konserterna har vitsorden inte heller låtit vänta på sig. GAFFA skrev lyriskt i sin recension att "Viljanen stannar tid och rum", Dagens Nyheter att hon är "modig och rolig" och finska Vasabladet - då hon nyligen återvände till uppväxtorten för en efterlängtad spelning - avslutade sin recension med: "Ja, vad ska man säga. Iiris Viljanen är så begåvad, Stina Ekblad-klass." På Manifestgalan 2017, indiebolagens egna Grammisgala, var hon nominerad till Årets Live. Strax innan nominerades hon till DNs kulturpris av tidningens musikkritiker.

Kritikerkåren är enad. Det Iiris Viljanen skapar är något väldigt speciellt, väldigt speciellt. Vi kan bara hålla med och glädjande välkomna henne tillbaka till Umeå, närmare bestämt 12 oktober på Väven.
--
Dörrar öppnas: 19:00


Arrangör: Kulturföreningen Humlan

Ordinarie 270 kr

Medlem Humlan 215 kr

Åldersgräns: 13 år

Paus: Nej

Numrerade platser: Nej