Kåldolmar och kalsipper

Tid/Plats


Nationalteaterns klassiker som ösig familjemusikal

Yllet, kungarna från Bästerlandet, det kommunistiska spöket och fångarna i gruvan. Nationalteaterns Kåldolmar och Kalsipper är en rockmusikal för hela familjen om vikten att göra motstånd.

Västan om solen och strax norr om Viskafors hittar den lilla flickan Yllet en hundraårig nyfödd gubbe i en korg. Tillsammans ger de sig iväg för att rädda Yllets kompisar som är instängda i en gruva av de elaka kungarna från Bästerlandet.

På vägen möter Yllet och gubben ett kommunistiskt spöke, en tjänare som går baklänges, två clowner och piraten Sjörövar-Jenny som gärna vill hjälpa till. Men kungarna har ett förskräckligt vapen, Lumor som kan förstelna folk.

Norrbottensteatern ger i vår Nationalteaterns antikapitalistiska saga som stor familjemusikal. Nationalteatern, både teatergrupp och rockband, var en viktig del av 1970-talets proggrörelse och en av de ledande krafterna i Tältprojektet. 1976 spelade gruppen in barnskivan Kåldolmar & kalsipper som bygger på flera barnpjäser. Skivan var mycket populär i Sverige under senare delen av 1970-talet. 1980 tog sagan och sångerna - som sedan dess kommit att leva sina egna liv - steget till barn-tv.

Två av de medverkande i tv-serien, som går att se på SVT:s Öppet arkiv, är Hans Mosesson, också känd som ICA-stig, och Med Reventberg, Västerbottensteaterns förra chef.

Från 6 år.


Arrangör: Umeå Teaterförening och ABF

Ordinarie 190 kr

Scenpass 150 kr

Student 170 kr

Barn & Ungdom 95 kr

Längd: ca 70 min

Åldersgräns: 6 år år

Paus: Nej

Numrerade platser: Ja